Himalaya Nyalósó állatok számára

 

 Ez a kristálysó észak-Pakisztánból, a Karakorum hegységből, kb. 3000 méter magasságban fekvő sóbányából származik. A Himalájából származó tiszta kristálysó 250 millió éves tengeri só, nagy nyomás alatt a hegy mélyén, minden környezeti szennyeződéstől mentesen alakult ki. A legértékesebb formája a természetes ásványi sónak, mert 84 féle nyomelem, és ásványi anyag található benne. Mind a 84 elem kolloid állapotú, vagyis szerves alakban van jelen, kisebb, mint 1/1000 g, így a sejtmembrán falán ozmózissal át tud hatolni, ezáltal könnyedén beépül a sejtekbe. 

 A takarmányozás tudományában már régóta ismert, hogy az egyes elemek, amelyek az állati szervezet felépítésében vesznek részt, nincsenek mindig kielégítő mennyiségben és arányban a takarmányokban. Különösen vonatkozik ez a megállapítás a takarmányok nátrium-klorid (NaCl) tartalmára. A nátriumnak fontos szerepe van az állati szervezetben az emésztőnedvek és egyéb mirigyváladékok képzésében, a felszívódás, a kiválasztás, a vízforgalom és az anyagcsere folyamatos zavartalan biztosításában.

Különösen fontos a legelőn tartott és kaszált zöldtakarmányt fogyasztó állatok só ellátása, mivel a zöld fűvel felvett nagy mennyiségű kálium a szervezet ásványi anyag egyensúly állapotát megbontja. Ebből eredően a nagy mennyiségű káliummal együtt nagy mennyiségű nátrium és magnézium ürül a szervezetből, ennek következtében relatív magnézium és nátrium hiány léphet fel.

 

 

 

 

Az állatok só- és vízháztartásához elengedhetetlen a nátrium rendszeres bevitele. A Himalaya nyalósónak 97-98% a NaCl tartalma, amely garantáltan fedezi az állatok szükségleteit, kolloid állapota miatt könnyen emészthető. Teljesen természetes anyag, mesterséges adalékanyagot semmilyen formában nem tartalmaz, tehát a biogazdaságok által támasztott elvárásoknak is maximálisan megfelel.

A Himalaya nyalósó az időjárással szemben ellenálló, csapadék, pára nehezen kezdi ki. Az állatok nyelve és nyála lassan koptatja, sokáig megőrzi kemény kristályos szerkezetét, használata éppen ezért rendkívül gazdaságos.